Isabel Höckert
Av. Fonte da Telha 12 Marisol
2855-157 Corroios, Portugal
Tel/fax +351 21 296 33 32
Mobile +351 91 498 52 52ISABELTOURISM
är specialiserad på att arrangera annorlunda
resor inom Portugal samt Madeira och Azorerna
- speciella evenemang med personlig service,
bröllopsresor, födelsedagar m.m.
Läs mer
Norra Portugal anses av många som en av de mest spännande delarna i landet. Här finns kulturen, naturen, maten, portvinet, kurorterna och även närheten till havet. Och naturligtvis hamnstaden Porto som är Portugals andra stad. Du kan kryssa med båt mellan Porto och Vega Terron i Spanien genom Dourodalen som fått Unescos världsarv för sin unika orörda skönhet. Vandra i Geres - den stora Nationalparken eller besöka Matteus slott i Vila Real. I norra portugal finns ett mycket stort utbud av spännande kulturella platser.

Dourodalen
I Dourodalen med sina sluttande vingårdar växer de speciella druvor som det goda portvinet tillverkas av. Det var här man fick den första kontrollerade ursprungsbeteckningen i världen (D.O.C.). Dourodalen har också fått Unescos världsarv för sin unika orörda skönhet. Under senaste åren har större kryssningsbåtar satts i trafik genom Dourodalen bl a mellan Porto och Vega Terron i Spanien. Välj mellan en dagskryssning eller flera dagars med boende på båten. Kryssningen innehåller ett antal spännande slussar med den imponerande höjden av 37 meter som mest (högst i Europa). Ett annat spännande boende är t ex det fantastiska Vintage house Hotel eller Pousada do Solar da Rede (byggt 1486). Kombinera gärna vistelsen med att äta lunch/middag på någon av dessa pärlor.

Isabel Tourism rekommenderar:
Alternativ 1) Porto och Douro dalen, 5 dagar.
Alternativ 2) Porto och Dourodalen kombinerad med kultur och natur, 7-10 dagar.

Nedan presenteras ett axplock av vad man kan göra i Norra Portugal och Dourodalen. Beroende på budget och önskemål skapar vi tillsammans några oförglömliga dagar kryddade med olika inslag i programmet. Kontakta mig angående just dina/era önskemål så gör jag ett konkret prisförslag med alla "land arrangements" inkluderade.

Under vistelsen kommer jag personligen att ta hand om alla gäster och även hitta på små överraskningar som gruppen inte vet om i förväg.

Viktigt att veta
Lämpliga månader att resa är mars - oktober. För den som vill uppleva vinskörden i Dourodalen kan det vara svårt att i förväg veta när skörden inträffar. Detta beror på hur vädret har varit under våren. Normalt skördas druvorna mellan 15/9 - 10/10.

Boende
Förutom hotell kan olika typer av inkvartering erbjudas på vackra pousadas (kloster & slott), herrgårdar, vingårdar, bondgårdar eller pittoreska hus på landet. Allt från lyxhotell till enklare trivsamma värdshus.
Porto
Hamnstaden Porto är Portugals andra stad. Ett måste är ett besök på Moderna Museu Serralves, byggt av den kände portugisiske arkitekten Siza Vieira. Gå på konsert i det nya konserthuset Casa da Musica och besök det gamla anrika Börspalatset. Det som man absolut inte får missa är ett besök i en av de många anrika portvinskällarna. Taylors - en av mina favoriter - med en fantastisk utsikt mot Ribeira, Portos gamla stad vid floden Douro. Här kan man göra en portvinsprovning följt av en gourmetmiddag. Ett annat middagstips är att äta i Ribeira där det finns många små trevliga restauranger. Gör gärna ett besök i Matteus slott i Vila Real, Matteus Rosé-vinets privata Slott. Eller besök olika herrgårdar (Solares) och smaka på vinerna. Under vinskörden - sista veckan i September fram till 2 veckan i oktober, allt beroende på hur vädret har varit - kan man prova på att trampa vin på en del vingårdar. OBS! detta är bara ett urval av de många kombinationer och möjligheter som finns.

Kulturella platser
Förutom Dourodalen kan man besöka Guimarães - Portugals vagga. Bo gärna på ett gammalt kloster - Pousada de Santa Maria da Costa. Andra kulturella och religiösa platser är: Braga, Ponte de Lima, Viana do Castelo, Valença, Ponte de Lima, Vila Real, Amarante, Lamego och Viseu.

Natur och vandring
Geres heter den stora Nationalparken. Här känns närheten till naturen. Bo gärna på den underbara pousadan São Bento Caniçada vid Cavado-floden. I området finns flera vandringsleder att välja mellan.

Kurorter
För den som vill uppleva en "må bra dag" finns den helt nyrenoverade Spa-anläggningen i Vidago Palace hotel SPA från 1908. Hotellet är omgivet av en stor park med imponerande träd av olika slag. I matsalen serveras ett stort urval av traktens lokala specialiteter och viner.
"Tip a friend"  Kontakta Isabel