Isabel Höckert
Av. Fonte da Telha 12 Marisol
2855-157 Corroios, Portugal
Tel/fax +351 21 296 33 32
Mobile +351 91 498 52 52ISABELTOURISM
är specialiserad på att arrangera annorlunda
resor inom Portugal samt Madeira och Azorerna
- speciella evenemang med personlig service,
bröllopsresor, födelsedagar m.m.
Läs mer
Lissabon är känd som "den vita staden" beroende på det enastående ljus som speglas i Tejo-floden. Själva namnet Lisboa betyder "bra ljus".

Lissabon
Under de senaste 20 åren har Lissabon fått en rejäl ansiktslyftning. Det har byggts och renoverats. De starka färgerna som användes under medeltiden har plockats fram - chockrosa, gult, grönt, orange - vilket gör Lissabon till en färgsprakande palett.
I de gamla kvarteren, Alfama och Bairro Alto, lever folk som de alltid gjort och de pittoreska inslagen är intakta. Här råder det lugna livet, ingen stress. Detta gör att Lissabon inte känns som en vanlig huvudstad i Europa. Bara några steg från dessa kvarter finns Baixa/Rossio. En pulserande metropol med lyxbutiker, uteserveringar, restauranger, barer och kaféer. Här är en träffpunkt för alla och det sjuder av liv och rörelse. Det är lätt att trivas i Lissabon och man vill gärna komma tillbaka.
Det bästa sättet att få en överblick över Lissabon är att gå upp till Castelo de São Jorge. Här får man en magnifik utsikt över hela staden. Härifrån går vi ner i de små gränderna i Alfama och får känna en historiens fläkt av det svunna Lissabon.

Att åka spårvagn i Lissabon är ett oslagbart sätt att uppleva staden. Ta Spårvagn 28 från Martim Moniz och åk med till slutstationen. Det tar ungefär en timme. På vägen passeras ett flertal pittoreska kvarter och man får även en skymt av de mer fashionabla omgivningarna.

Isabel Tourism rekommenderar:
Alternativ 1) "En stad att lära känna"
Endast Lissabon - fredag till söndag.

Alternativ 2) "En stad att vandra runt i samt upplev romantik i Sintra"
Lissabon med Estoril/Cascais/Sintra - torsdag till måndag.

Alternativ 3) "Upplev Lissabon med omnejd"
Lissabon med hela regionen, 8 dagar.

Nedan presenteras ett axplock av vad man kan göra i Lissabon med omnejd. Kontakta mig angående just dina/era önskemål så gör jag ett konkret prisförslag med alla "land arrangements" inkluderade.

Under vistelsen kommer jag personligen att ta hand om alla gäster och även hitta på små överraskningar som gruppen inte vet om i förväg.

Viktigt att veta
Hit kan man komma praktiskt taget när som helst. Klimatet är milt under vintern med många fina soliga dagar, våren och hösten är kanske bäst. Augusti är den varmaste månaden.

Boende
Hotellkvaliteten i Lissabon är bättre än i många andra stora städer i Europa. Lyx till enklare hotell är ofta prisvärda. Jag rekommenderar en kombination. Att bo några dagar i Lissabon och några i Estoril/Cascais eller Sesimbra vid havet.
Kultur och historiska platser
Belém - området med sitt Jeronimos kloster, Belemtornet och Upptäckarmonumentet - här finns även Museu dos Coches (vagnmuséet) och Museu da Marinha (sjöhistoriska muséet). Andra muséer är: Centro Cultural de Belem, Gulbenkian, Kakelmuséet m fl.

Gastronomi och nattliv

Lissabon staden som aldrig sover
Portugal är ett underbart matland och i Lissabon finns många restauranger att välja på. Från Rossiotorget utgår en riktig matgata, Portas de Santo Antão, där serveras skaldjur och fisk men även goda soppor och grytor. För middagar rekommenderas "Docas" vid hamnkvarteren. Det är gamla magasin som gjorts om till trivsamma restauranger, tjusiga restauranger, barer eller flotta nattklubbar. Vill man uppleva den genuina "Fado" finns många Fado-krogar att välja på.

Lissabonregionen - Estoril, Cascais och Sintra

Bra med Lissabon är att man har så mycket att besöka i närheten bl a den så kallade Portugals Riviera.

Besök Sintra - den magnifika Unesco Världsarvstaden.
Här dominerar det gamla kungliga sommarslottet, med sina märkliga monumentala skorstenar, som är byggt på 1400-talet.
I Sintrabergen finns även ett annat slott som heter Palacio da Pena. Ett romantiskt slott med torn, portaler och gårdar. Exteriören är en blandning av tysk riddarborg, romansk kyrkokonst, moriska portaler och kupoler. Promenera i den gamla staden under de små arkaderna. Kanske handlar du någon kakelplatta eller ett korkarbete. Här dricker man kaffe och äter Sintras bakelse - "queijadas".

I närheten av Sintra ligger orten Colares, känd för sitt unika vin med samma namn.

Vi fortsätter resan genom Sintrabergen och åker vidare till Cabo da Roca som är Europas västligaste punkt. Från Cabo da Roca far vi vidare nedför bergen till den lilla stranden Guincho.

Färden går vidare till de klassiska badorterna Cascais och Estoril som andas kvalitet och tradition. Kombinationen av Estorils fashionabla elegans med sitt berömda casino och det folkligare Cascais där fiskebyn vuxit ut till en charmig träffpunkt med sina restauranger och barer skapar tillsammans en mycket trivsam atmosfär.

Costa Azul - blå som havet
Söder om floden Tejo ligger Costa Azul. Costa Azul står i förbindelse med Atlanten och ofta roar sig delfiner i dess vatten. Costa Azul har dessutom delfinen som symbol.

På andra sidan av 25-April bron ligger Costa da Caparica med sina milsvida sandstränder. Hit kommer Lissabonborna för att bada under helgerna.

Kontrasten till Estoril och Cascais är fiskebyn Sesimbra, skyddad av sin riddarborg. Här lagar fiskare sina nät på stranden, tempot är lågt, människorna lever ett enkelt liv. Koppla av och njut av havets delikatesser som serveras på strandpromenadens många restauranger och barer.

I närheten ligger Arrabidabergen. Ett naturskyddsområde som bjuder på fantastiska vyer över berg och hav. Här växer många spännande växter bl a örter och kryddor.

Azeitão - ett besök hos vinproducenten Jose Maria da Fonseca är ett måste.

Oeste - en palett av färger
Västra Portugal är ett bördigt område där både natur och kultur lockar. Här finns europas största vindistrikt. I stället för att ta motorvägen kan man följa den s k "Rota dos Vinhos", mindre landsvägar som passerar vinodlingar och vinkällare.

I Oeste finns många fantastiska grottor.

Man kan även besöka någon av kurorterna i Oeste.

Obidos - en fantastisk muromgärdad medeltidsstad med sin riddarborg. Härifrån har man en milsvid utsikt över trakten.

Peniche - Portugals största fiskehamn. Här kan man äta nyfångad fisk.

Kulturella och Historiska platser: Kloster i Alcobaça och Batalha.
"Tip a friend"  Kontakta Isabel