Isabel Höckert
Av. Fonte da Telha 12 Marisol
2855-157 Corroios, Portugal
Tel/fax +351 21 296 33 32
Mobile +351 91 498 52 52ISABELTOURISM
är specialiserad på att arrangera annorlunda
resor inom Portugal samt Madeira och Azorerna
- speciella evenemang med personlig service,
bröllopsresor, födelsedagar m.m.
Läs mer


ALENTEJO - Riddarborgens hembygd - det okända Portugal
(Alentejo betyder - "Bortom Tejo-floden" - Além - Tejo)

En av Portugals största tillgångar är kulturen. Landets skiftande historia sträcker sig långt tillbaka under folkvandringstiden med kelter, fenicier, västgoter, greker, romare och morer. Här finns välbevarade och tydliga spår från dessa folkslag - det så kallade "Lusitanos-folket".

Alentejo, som är det största landskapet och täcker en tredjedel av landets yta, är den minst kända delen av Portugal. Här finns en mycket välbevarad och orörd kultur och natur. Historiska platser som domineras av imponerande riddarborgar med ringmurar som omringar bebyggelsen. Landskapet präglas av vackra vingårdar, olivlundar och korkekar. Här bor ett slags lugn och tiden verkar stå stilla. Ingen stress och människorna ser mest ut som om de kontemplerar eller småpratar med varandra på gator och torg.

Isabel Tourism rekommenderar:
Alternativ 1) 2 nätter i Lissabon 8 dagar i Alentejo.
Alternativ 2) 2 nätter i Lissabon och 5 dagar i Alentejo.

Beroende på budget och önskemål skapar vi tillsammans några oförglömliga dagar i Alentejo kryddade med olika inslag i programmet. Kontakta mig angående just dina/era önskemål så gör jag ett konkret prisförslag med alla "land arrangements" inkluderade.

Jag lovar att Alentejo-resan kommer att bli en resa som ni sent kommer att glömma. En blandning av kultur och historia med olika inslag som vinprovning hos kända vinproducenter eller på privata vingårdar. Olivoljeprovning, vandringar med picknick. Vi handlar på torget av vad Alentejo producerar t ex färsk koriander, mynta, ostar, rökt presunto, oliver, olivolja, grönsaker som ni aldrig har smakat, vitlök, lamm eller kalv. Vi går sedan tillbaka till vårt lilla hotell och lagar en kulinarisk underbar upplevelse. Lunch och middag med en egen kock och mig som lärare.

Under vistelsen kommer jag personligen att ta hand om alla gäster och även hitta på små överraskningar som gruppen inte vet om i förväg.

Viktigt att veta
Lämpliga månader att resa: Mars till Juni eller September till November. Sommar och vintermånaderna bör undvikas. På sommaren är det för hett och på vintern är det för kallt. Jag brukar säga att det är svårt att vara kulturell om det är 45 grader och det är en normal temperatur i Alentejo under sommaren.

Boende
Förutom hotell kan olika typer av inkvartering erbjudas på vackra pousadas (kloster & slott), herrgårdar, vingårdar, bondgårdar eller pittoreska hus på landet. Ej lyxhotell men fina xxxx-hotell eller trivsamma värdshus.

Platser som är värda att besöka I Alentejo:
Abrantes, Alter do Chão, Arraiolos, Beja, Borda, Castelo de Vide, Crato, Estremoz , Elvas, Evora, Marvão, Mertola, Monforte, Monsaraz, Moura, Portalegre, Portel, Reguengos de Monsaraz, Serpa, Vila Viçosa.
Det rika kulturarvet
När romarna kom, 200 e Kr, hade de med sig många viktiga grödor som än idag är en del av kulturarvet; lök, vitlök, vete och olivträd. Olivträden är utmärkande för Aletenjos landskap. Här finns också bevis för att romarna odlade vin redan under det andra århundradet efter Kristus. Det var i Alentejo som Kejsar Julius Ceasar valde Pax Julia (nuvarande Beja) när han stiftade fred med Lusitanos och grundade huvudstaden för juridiska frågor för Lusitanos-provincen.

EVORA - Unescos världsarvstad
En ärorik historia, morernas Ebura, romarnas mäktiga Felicitas Julia ligger vackert högt uppe på en kulle. Stadens äldsta byggnad är det berömda romerska Dianatemplet byggt på 200-talet e Kr. På en hög sockel av traktens granit står 14 kannelerade granitpelare. Basen till kolonnerna liksom den korintska kapitälen är huggna i vit Estremoz-marmor.

När morerna kom, 700 e Kr, tog de med sig ris, mandel-, fikon- och aprikosträd, även citrusfrukterna apelsin och citron. Morerna stannade i Portugal under 500 år och spåren efter dem kan man fortfarande avläsa i arkitekturen, språket och maten. Under medeltiden, år 1128, drevs morerna ut ur landet av Portugals första kung, Dom Afonso Henriques. Först år 1250 blev Alentejo och Algarve fria från morerna. Det var också då som Portugal fick sina nuvarande gränser, de äldsta nationsgränserna i hela Europa.

Efter 1250 och under hela medeltiden blev Alentejo en viktig strategisk plats. Det var här som många kungar levde och styrde landet. Alentejo var skådeplats för både viktiga möten och konflikter mellan Portugal och storebror Spanien. Det finns ett gammalt ordspråk i Portugal som säger: från Spanien väntar man inget gott, varken bra väder eller lämpliga giftermål! Det syftar på de ständigt arrangerade giftermålen mellan adel och kungligheter som inte alltid blev så lyckade.
"Tip a friend"  Kontakta Isabel